Siber Zorbalık Endişesi
Ipos tarafından yapılan araştırmalara göre Türkiye de çocukların %19’u siber zorbalığa maruz kaldığını söyleniyor. Peki siber zorbalık nedir?
Siber zorbalık, bilgi ve iletişim teknolojileri tarafından bir grup veya toplum teknik ya da ilişkisel tarzda zarar verme davranışıdır. Gençler, her ne kadar sosyal medyanın iyi olduğunu söyleseler de internetin karanlık bir tarafı bulunmakta. Bundan dolayı sanal dünyanın içerisine girmeye çalışan gençler ve çocuklar siber zorbalık tehlikesi ile karşı karşıya. Özellikle faillerin anonim kalması nedeniyle büyük bir sorun haline gelen siber zorbalığın gençler arasında ne kadar yaygın olduğuna ilişkin bir anket yapıldı. Ipsos’un yapmış olduğu araştırmaya göre 28 ülkeden her ailenin bir çocuğu en az bir kez siber zorbalığa maruz kaldığını söyleniyor.
Siber zorbalığa en çok etki altında kalan ülke Hindistan olmuştu ve ebeveynlerin %37’si çocuklarının bu durumla karşılaştığını söyledi. Toplamda yüzde 14'lük bir kesim ise bu sorunun düzenli olarak gerçekleştiğini ifade etti.
İşte 2018 yılında çocuklarının siber zorbalığı yaşadığını söyleyen ebeveynlerin ülkelere göre oranı:
Hindistan - yüzde 37
Brezilya - yüzde 29
Amerika Birleşik Devletleri - yüzde 27
Güney Afrika - yüzde 25
Kanada - yüzde 20
Türkiye - yüzde 19
Avustralya - yüzde 19
Birleşik Krallık - yüzde 17
Çin - yüzde 17
Almanya - yüzde 14
İtalya - yüzde 11
İspanya - yüzde 9
Fransa - yüzde 9
Japonya - yüzde 4
Rusya - yüzde 0
Kaynak(DHA)
Güncel haberler Sonhaberler.com.tr farkı ile burada.....
Ayrıca bizi Facebook ve Twitter' ve youtube'den takip edebilirsiniz.